Logo
Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů České republiky

Zveme Vás

Nebyly nalezeny žádné zprávy.

Materiály ke stažení

Nebyly nalezeny žádné zprávy.

Partneři

Spolupracujeme

Tisková zpráva 28. února 2019 – KZPS ČR je proti zrušení plateb za státní pojištěnce

KZPS ČR je proti zrušení zdravotního pojištění dětí, studentů, důchodců a nezaměstnaných, které mají kompenzovat vyšší odvody zaměstnavatelů.

Praha, 28. února 2019 – Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů České republiky odmítá plán ministerstva financí, aby byly zrušeny státní platby na zdravotní pojištění dětí, studentů, matek na rodičovské dovolené, důchodců a nezaměstnaných s tím, že úbytek financí ve zdravotnictví by byl kompenzován zvýšenými odvody zaměstnavatelů a zaměstnanců. Zvažované nové finanční zatížení českých firem v době, kdy ekonomové varují před možnou ekonomickou krizí světového rozměru, je velmi nerozumné a kompenzace v podobě zrušení superhrubé mzdy nedostačující.

KZPS ČR vyzývá vládu, aby při hledání úspor ve státním rozpočtu zamítla návrh ministerstva financí, který na jedné straně počítá se zrušením plateb státních pojištěnců a na druhé straně chce výpadek financí ve zdravotnictví řešit vyššími odvody zaměstnavatelů a zaměstnanců. „Vláda České republiky byla analytiky a ekonomy v mnoha případech opakovaně upozorňována, že v době očekávané recese nerozumně utrácí. Přípravy na zpomalení ekonomiky byly naprosto nedostačující,“ uvádí Jan Wiesner, prezident KZPS ČR, a dodává: „Nyní, když ministerstvo financí snížilo odhad letošního růstu české ekonomiky z 2,9 na 2,5 %, se hledá další zdroj financí a tím zdrojem mají být v době možného začátku ekonomické recese zaměstnavatelé. KZPS ČR toto nové finanční zatížení zaměstnavatelů velmi výrazně odmítá.

Přílohy: